Big Ivan – Tsar Bomba najveća bomba ikad napravljena

Big Ivan-atomska bomba
24sij, 2013

Najveća bomba Big Ivan bolje znana kao Tsar Bomba je  najveća atomska bomba ikad napravljena.

Big Ivan ili Veliki Ivan nekima znana kao Tsar bomba je bila bomba od [highlight]57 Megatona[/highlight] koju su za vrijeme hladnog rata napravili rusi. Bila je [highlight]1.400 puta[/highlight] jača od bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki zajedno te deset puta svih bombi u drugom svjetskom ratu. Jedna bomba, jedna eksplozija  je bio njihov moto.

Kada je 1961. g. bačena na ‘Mityushikha Bay’ blizu Novaya Zemlya  dignula se vatra [highlight]3 kilometra u visinu[/highlight] , a oblak u obliku gljive je dopreo do stratosfere na visinu od [highlight]65 kilometara[/highlight]. Svijetlo se vidjelo [highlight]1 000 kilometara dalje i nastao je potres jačine 5 na Richterovoj ljestvici[/highlight], te razbio prozore 900 km dalje u Norveškoj i Finskoj. 55 km dalje grad koji se zvao Severny je nestao s lica zemlje.Big Ivan 1000km Big Ivan bomba 55km

Najzanimljivije od svega je to da su netom prije slanja ove bombe na svoj ‘zadatak’ sovijeti smanjili jačinu bombe [highlight]ravno u pola[/highlight], sa 100 na 50 MEGATONA !


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *