Big Ivan – Tsar Bomba najveća bomba ikad napravljena

Big Ivan – Tsar Bomba najveća bomba ikad napravljena

Objavljeno:

Potrebno minuta da se pročita: 1 minuta

Najveća bomba Big Ivan bolje znana kao Tsar Bomba je  najveća atomska bomba ikad napravljena.

Big Ivan ili Veliki Ivan nekima znana kao Tsar bomba je bila bomba od [highlight]57 Megatona[/highlight] koju su za vrijeme hladnog rata napravili rusi. Bila je [highlight]1.400 puta[/highlight] jača od bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki zajedno te deset puta svih bombi u drugom svjetskom ratu. Jedna bomba, jedna eksplozija  je bio njihov moto.

Kada je 1961. g. bačena na ‘Mityushikha Bay’ blizu Novaya Zemlya  dignula se vatra [highlight]3 kilometra u visinu[/highlight] , a oblak u obliku gljive je dopreo do stratosfere na visinu od [highlight]65 kilometara[/highlight]. Svijetlo se vidjelo [highlight]1 000 kilometara dalje i nastao je potres jačine 5 na Richterovoj ljestvici[/highlight], te razbio prozore 900 km dalje u Norveškoj i Finskoj. 55 km dalje grad koji se zvao Severny je nestao s lica zemlje.Big Ivan 1000km Big Ivan bomba 55km

Najzanimljivije od svega je to da su netom prije slanja ove bombe na svoj ‘zadatak’ sovijeti smanjili jačinu bombe [highlight]ravno u pola[/highlight], sa 100 na 50 MEGATONA !

Pogledajte naše druge blogove ...

Komentiraj