Bitcoin – kako se zaštititi od rudarskih skripti

kako se zaštititi od bitcoina

Bitcoin – kako se zaštititi od rudarskih skripti

Objavljeno:

Potrebno minuta da se pročita: 3 minute

Bitcoin postaje sve veća virtualna sila u svijetu, sa današnjim danom jedan bitcoin vrijedi oko 11,000 dolara, a braća Cameron and Tyler Winklevoss su postali milijarderi. Nedavno sam postavio infografiku o bitcoinu te kako funkcionira no danas ćemo pričati o tome kako se zaštititi od otimanja preglednika te vašeg računala.

Naime kako za samo jedan bitcoin treba jako puno procesorske snage pojedinci su se odlučli napisati opasne skripte koje se neprimjetno ubace u vaš preglednik tj. vaše računaalo te iskorištavaju vaš procesor za njihove potrebe tj. za rudarenjem ili rješavanjem matematičkih jednadzbi kako bi se domogli bitcoina.

Bitcoin je danas definitivno tema o kojoj svi pričaju te bi se svi htjeli uključiti u ovu igru, no taj proces nije jednostavan te vam je potrebno veliko znanje računalne tehnologije te novčanih sredstava. Pojedinci koji nemaju tih novčanih sredstava su se dosjetili kako napisati skriptu koju ćete vi običan smrtnik pokupiti na jednoj od mnogih web stranica koje dnevno posjećujete.

Naime ova skripta radi na više načina, jedan od načina je da prilikom što ste se zarazili ovom skriptom vi korisnik dok god ste spojeni na internet te koristite web preglednik zapravo pomažete tom pojedincu u ” kopanju ” za bitcoonom tj. ova skripta troši vaš procesor kako bi rješavalo matematičke jednadzbe, no vi automatski trošite više baterije tj struje te se vaše računalo oslabljuje za onaj postotak koji koristi ta skripta.

kako funkcionira bitcoin

Druga nova naprednija skripta se i nakon zatvaranja preglednika vrti na vašem računalu sve dok je računalo upaljeno te se automatski pokreče ćim ponovno uključite računalo. Ova skripta definitivno spada pod viruse te ju tako treba i tretirati, a ukoliko već nemate antivirusni program vrijeme je da naavite jedan jer će se ovo proširiti internetom kako digitalna kuga.

Jedan od popularnijih servisa The PiratBay koristi CoinHive već neko vrijeme.

Kako javlja Malwerbytes na svom blogu da je ova skripta prilično nevidljiva ad blokerima te nekim antivirusnim programima te preporučaju da instalirate njihov proizvod kako bi se zaštitili.

KAKO SE ZAŠTITITI OD OVE VRSTE NAPADA ?

  1. Jedan od načina je da instalirate njihov proizvod ili neki antivirusni program koji je svjestan ovog napada.
  2. Drugo što možete napraviti je da instalirate dodatak za preglednik pod imenom NoCoin, dostupan je za sve poznatije preglednike, nažalost Microsoft Edge te Apple Safari nisu podržani.
  3. Na stranici whoismining.com  možete provjeriti ako određena web stranica koristi CoinHive
  4. U hosts datoteku dodajte zapis: 0.0.0.0 coin-hive.com
  5. Firefox add on NoScript

 

Podijeli ovaj blog, pomogni drugima !

Pogledajte naše druge blogove ...

Komentiraj