HRT kvaliteta slike 264 vs 265

HRT kvaliteta slike 264 vs 265

Objavljeno:

Potrebno minuta da se pročita: 3 minute

HRT format slike i signal koji nam šalju je zastarjeo i niske kvalitete! Već je dobro poznato kako HRT ima katastrofalnu sliku, ali mene je jučer strašno iznerviralo dok sam gledao utakmicu Milan : Barcelona, zanima vas zašto? Iznerviralo me zato što je nogomet, (barem kada utakmica valja) prilično brza igra, a igrači su poprilično maleni zbog načina snimanja utakmice jer se uglavnom snima izdaleka kako bi vidjeli cijelu situaciju na terenu. Neću komentirati rezultat utakmice jer to nije smisao onoga što želim reći već je ovo moj prosvjed protiv zastarjele vrste signala koju nam HRT šalje na naše ‘male’ ekrane, a upravo je u tome riječ.

Ma kakvi mali ekrani, televizije sa katodnom cijevi se više [highlight]odavno ne proizvode[/highlight], one su stvar prošlosti. Moja nona koja ima 7o i neku godinu ima već flat tv i uporno me pita da joj namjestim sliku na tv-u da bude preko cjelog ekrana, a ja joj ne mogu objasniti da je stvar u HRT-u i  da signal koji nam šalju je valjda star kao i ona.  Teško joj je objasniti da HRT šalje kockastu sliku tj. 4:3 format, a televizija koju ima je 16:9 format!

Možda među vama ima sretnika koji imaju 21:9 format televizije tj. pravo kućno kino no takvi su vjerojatno rjetki i još više pate nego drugi dok gledaju utakmice na HRT-u.

Naime,  HRT koji [highlight]mjesečno[/highlight] na grubo samo od pretplata ima oko [highlight]70 000 000 kn[/highlight] prihoda, ne uključujući zaradu od reklama  nije u mogućnosti uložiti u opremu od oko 10 000 000 kn kako bi ušli u 21. stoljeće.

Kvaliteta signala koju nam šalju je zapravo dobra za one stare kockaste televizije ( koje više nitko nema ), no kada taj isti signal primi televizija [highlight]ovog stoljeća[/highlight] 16:9 formata, recimo možda od [highlight]47″ ili 107 cm[/highlight] što je prosječna televizija danas, ona taj signal raširi sa kocke kojoj su sve četiri stranice iste na kvadrat koji ima samo dvije stranice jednake tj. dvije duže i dvije kraće. I što dobijemo ? Dobijemo jednu jako izobličenu sliku ! Pogotovo što se utakmica tiče  jer je slika jako mutna, a mutna je iz tog razloga što se oni mali pixeli razvlače kako god znaju da popune ekran televizije i mnogi od nas bjesne jer imaju televiziju 21.stoljeća. sa slikom iz 20.stoljeća.

Jučer dok sam gledao utakmicu sam stisnuo pauzu, te sam uslikao par fotografija da vam pokažem signal koji šalju, te što televizija napravi sa istim signalom.

Pogledajte slike:

Pogledajte naše druge blogove ...

Komentiraj