Kako popraviti windowse bez formatiranja

Kako popraviti windowse bez formatiranja

Objavljeno:

Potrebno minuta da se pročita: 2 minute

Kako popraviti neispravne windows sistemske datoteke bez brisanja HDD-a? Iako su windowsi tokom svih ovih godina postali puno stabilniji i sigurniji svatko toliko se ipak zna desiti da nam se windowsi iz nekog razloga jednostavno ne žele podignuti, svima poznati plavi ekran smrti ili čisti crni ekran bez ikakvih podataka na ekranu.

Postoje dvije metode da se poprave windowsi bez formatiranja. Prvi je naravno već svima poznata metoda reinstalacije, dovoljno je da postavite u BIOSu prvi boot CD/DVD ubacite Windows DVD u player i pokrenete instalaciju bez formatiranja te na taj način povratite sve one slučajno pobrisane sistemske datoteke. No ovom metodom gubite sve postavke te sve programe morate nanovo instalirati, ali ostaju vam svi podatci na HDD-u.

Druga metoda je manje poznata, ali je jako korisna jer se instaliraju samo sistemske datoteke sok sve ostalo ostaje na svome mjestu.

METODA POPRAVKA:

Pokrenite računalo sa DVD-a, instalacijskog naravno, zatim pokrenite postupak kao da idete instalirati windowse ali kada dobijete izbor za repair windows kliknite na ovu opciju, ova opcija se nalazi u donjem lijevom kutu uglavnom te kliknite na next u slijedećem izborniku dok ne dobijete ovakav izbornik kao na slici.

Odaberite opciju Command Prompt. Sada ste spremni da skenirate windows datoteke. (pripazite na slovo unutar command prompta jer sigurno neće biti slovo C: već X ili nešto slično, to je sasvim normalno nemojte se zmarati s time) najjednostavniji način da saznate koje slovo sadrži windowse je da promjenite slovo sa “cd c:” i upišete DIR, kada ugledate datoteke imena Program Files i  folder Windows, našli ste instalacijsku particiju.
OK, sada kada znamo to napraviti potrebno je urediti sljedeće, a to je skreniranje sistemskih datoteka, upišite slijedeću komandu:

sfc /scannow /offbootdir=[DRIVELETTER]:\ /offwindir=[DRIVELETTER]:\windows

Windowsi će sada pokušati popraviti sve sistemske datoteke i sve errore tj. pogreške unutar registra. Ukoliko pronađe pogreške ponovite cijeli postupak dok se pogreške više ne pokazuju!

Kada ste spremni izići iz Command Prompta upišite “exit” te kliknite na “Restart Now” opciju. Izvadite DVD iz playera i pokušajte startati windowse.

Sretno :)

Pogledajte naše druge blogove ...

Komentiraj