Kako spriječiti privilegije aplikacija

kako blokirati pristup aplikaciji privatnim stvarima

Kako spriječiti privilegije aplikacija

Objavljeno:

Potrebno minuta da se pročita: 3 minute

Danas ima sve više aplikacija npr. kao facebook koja samim instaliranjem automatski dobije pristup vašim porukama, pozivima, kameri te povjesti pregledavanja interneta, neke aplikacije (neću ih spomenuti da me netko ne tuži ) će uskoro moći snimiti vaš telefonski razgovor te aktivirati kameru i uslikati sliku te istu automatski poslati na svoj server i spremiti u bazu podataka pod vašim imenom. Zamislite samo da negdje postoji jedan folder s vašim imenom i prezimenom te se unutra nalaze sve vaše poruke, pozivi i slike, to je jednostavno zastrašujuće i krši sva poznata prava privatnosti.

Još zanimljiviji detalj je da neke aplikacije dolaze s određenim privilegijama prilikom same instalacije, no s novom nadogradnjom i to se može promjeniti, to bi značilo kako prilikom instalacije aplikacija vas traži da odobrite pristup kameri, no na sljedećoj nadogradnji tj. updateu ona može dobiti nova ovlaštenja te vas ne pitati za odobrenje što je vrlo zanimljivo !? :/

Zahvaljujući anonimnim programerima ili hakerima dobili smo aplikacije pooput Permission managera koje mogu spriječite privilegije aplikacija.

[box type="info" align="aligncenter" width="800" ]Ukoliko želite koristiti Permission manager uređaj ne treba biti otključan ili rootan, dok neke aplikacije zahtjevaju da vaš uređaj bude rootan ![/box]

[gallery link="file" ids="5075,5076,5077,5078,5079,5080" orderby="rand"]

Na slikama iznad možete vidjeti kako izgleda sama aplikacija. Pored svake stavke se nalazi on i off dugme, dovoljno je da stavite na off i aplikaciji je zabranjen pristup određenom procesu.

Napredniji način:

Za one odvažnije postoji malo naprednija aplikacija, no vaš uređaj mora biti rootan te morate imate barem neko znanje te volju za znanjem. Aplikacije se zove Xposed, sama aplikacija se NE može skinuti s Google Play stora već ju je potrebno skinuti na uređaj u .apk formatu te instalirati. Kako bi uopće mogli instalirati ovu aplikaciju potrebno je na uređaju omogučiti opciju instaliraj aplikacjie bez potpisa ili nepoznatih izvora.

Xposed funkcionira na način da se prvo instalira kao prazna ljuska te naknadno u nju stavljate dodatne mogućnosti po želji, moram napomenuti da je Xposed vrlo snažna aplikacija te ju nemojte isprobavati olako. Postoje dodaci za Xposed s kojima možete napraviti  bilo kakve izmjene na vašem android uređaju, od uklanjanja sistemskih aplikacija, onemogućavanja bootanja aplikacija pri startu, dodavanja svakojakih mogućnosti koje inaće nisu namjenjene vašem uređaju.

Inače modul za uklanjanje privilegija aplikacijama se zove XPrivacy te drugi AppOpsXposed, BootManager će onesposobiti aplikacije pri pokretanju mobitela, FakeID Fix će dodatno zaštititi vaš uređaj itd.. uglavnom postoje razni moduli no treba paziti što dodajete u Xposed, uglavnom svaki modul ima opis što radi pa svakako se informirajte na ovom linku.

Ukoliko imate problema s pronalaženjem, aplikaciju možete skinuti direktno s ovog linka.

instaliraj aplikaciju nepoznati izvori

[gallery columns="4" link="file" ids="5088,5089,5090,5091,5092,5093,5094" orderby="rand"]

Pogledajte naše druge blogove ...

Komentiraj