LAG i mali FPS nije isto

LAG i mali FPS nije isto

Objavljeno:

Potrebno minuta da se pročita: 4 minute

Game LAG, mali fps, veliki PING su sve različite stvari . Mnogi online igrači kada imaju nekih problema u igrici odmah govore kako imaju veliki lag u igranju, no ako imate premalo FPS-a u igri onda to nmije isto što i LAG. LAG i mali FPS su dvije različite stvari.

Mali FPS je hardwerski problem

Mali FPS ( frames per second ) vam se prikazuje kao da vam je igrica u slow modu tj. usporena. Ukoliko imate jako mali FPS igranje online će biti kao da gledate stari film i to usporeno, sličicu po sličicu, dok u nekim slučajevima možete igrati no desit će se da u igri vam neki lik zapinje dok trči ili dok vozite neki automobil, zapinje te ga u jednom trenutku vidite kao da je preskočio par sličica.

Mali FPS ne uzrokuje mrežni problem. Ukoliko doživljavate veliki LAG u igri to je zapravo do vašeg računala jer vaše računalo zaostaje za igrom, ukratko vaše računalo je presplabo te u nekim slučajevima ovo možete popraviti ako igricu staviti na LOW detail.Vjerojatno trebate novu grafičku karticu, a lako moguće i više te novu bržu RAM memoriju i to min. 1333Mhz. i min. 8GB. Vaš HDD također može biti uzrok ovomu jer presporo očitava podatke.Također morate paziti da imate samo jedan tab otvoren u browseru te da nikakvi pozadinski programi ne rade, pogotovo ne torrent.

[box type=”warning” width=”870″ ]Mali FPS je problem vašeg računala tj, preslabog računala te vam treba jača grafička, brža RAM mermorija te neopterećeno računalo.[/box]

mali fps u igri

LAG je mrežni problem

LAG ne uzrokuje slabo računalo već mrežni problem. To može biti do samog gamerskog servera ili se problem stvara negdje između servera i vašeg računala.Ukoliko ste jako daleko od servera te npr. iz Europe igrate na serveru negdje u Americi vaša latencija ili PING će biti prevelik.

[box type="info" width="870" ]PING ili latencija je vrijeme komunikacije između dva računala.[/box]

Lag u igri se prikazuje različito od malog FPS-a, ukoliko vaša igra ima teški LAG i dalje možete imati visoki FPS (frames per second ). Ukoliko igrati online multiplayer igru, igra može teći u potpunosti glatko no [highlight]drugi igraći će stajati na mjestu ili će se odjedanputa teleportirati negdje u vašu blizinu.[/highlight] Dok pucate u nekoga prilikom visokog LAG-a vjerojatno ćete uvijek promašiti jer je komunikacija između servera i vašeg računala prevelika, dok vaš metak dođe do njega on je zapravo već na nekom drugom mjestu.

LAG se zapravo uvijek pojavljuje zbog loše komunikacije sa serverom te ga igraći zovu kao veliki PING ( ping se u dos-u koristi za testiranje mrežne komunikacije ).

LAG i veliki FPS istovremeno

Ponekad ako ste baš pehista možete imati oba problema što automatski komplicira situaciju,npr. igrate massive online igru te se u jednom trenutku na jednome mjestu nađe veliki broj igrača koji trče uokolo i pucaju jedni na druge ili mašu nekim oružjem, možete doživiti lag i mali fps istovremeno. LAG se stvara jer je server preopterećen jer se previše toga dešava na jednome mjestu, dok je mali FPS rezultat vašeg slabog računala koji se vraški trudi da prikaže sve te likove i efekte koji se dešavaju trenutno na jednome mjestu. U ovome slučaju više je ljudi a jednome mjestu nego što server može podnijeti što može zbuniti igrače da misle da su te dvije stvari zapravo jedna no to nije istina, jer veliki brooj igrača na jednome mjestu opterećuje server te se stvara LAG i automatski opterečuje vaše računalo što stvara mali FPS.

Zaključak

Ako shvatite razliku između malog FPS-a i velikog LAG-a će vam uveliko pomoći da otklonite vaše probleme. Znači, ukoliko imate premalo FPS-a morate nadograditi vaše računalo ili kupiti sve novo (FRAPS vam pomaže kod prikaza FPS-a u igrama), dok kod veliko LAG-a morate pronaći mrežni problem ili se probajte prebaciti na bliži server vašoj zemlji.

  • isključite višak aktivnih tabova u pregledniku
  • pogasite pozadinske programe
  • dodajte igru u windows firewall ili neki drugi firewall
  • isključite antivirusni program po potrebi
  • obavezno isključite torrente ili bilo kakve programe koji koriste internet

Pogledajte naše druge blogove ...

1 misao o “LAG i mali FPS nije isto”

  1. Sve to imam ali na PS4, odnosno po ovome sam zaključio da imam veliki LAG ali ne mogu da nadjem uzrok. Nista od ovoga sto ste naveli nije uzrok LAG-a kod mene. Nesta drugo je! Ali sta?

    Odgovori

Komentiraj