Odabir laptopa, kako odabrati laptop, kakav laptop kupiti?

kako odabrati novi laptop

Odabir laptopa, kako odabrati laptop, kakav laptop kupiti?

Objavljeno:

Potrebno minuta da se pročita: 8 minute

Kupnja i odabir novog laptopa “prijenosnika” je tema koju sam prilično odgađao, a razlog za to je vrlo jednostavan – ovo jedna od najtežih tema za pisanje. Odabir samog laptopa je nevjerojatno kompleksna zadaća. Ukoliko tražite laptop po određenim kriterijima kao npr. laptop za gledanje filmova ili laptop za igranje igrica ili pak laptop za posao i ured. Ovo su samo neki od kriterija prije samog početka kupnje novog laptopa.

Za početak bih se odmah osvrnuo na okorjele “gamere”, njima bih preporučio da odu na banku, dignu 2.000 eura i kupe najskuplji laptop koji pronađu, vjerojatno ni tada im laptop neće biti dovoljno dobar, oni uvijek imaju neki novi test “benchmark” za napraviti :).

Prije nego počnete ovo čitati odvojite si dovoljno vremena kako bi istovremeno mogli i pogledati neke od statistika na stranicama proizvođača prijenosnika.

1.VELIČINA LAPTOPA

Kao prvo započet ćemo sa odabirom same veličine laptopa. Postavite si pitanje za što vam treba, hoće li stajati u nekoj sobi ili će često ići sa vama na poslovna putovanja. Ukoliko laptop stoji doma slobodno odaberite laptop i veći od 17″ ako ga pronađete, no ako ste mobilni i laptop koristite za posao, razmišljajte da mora biti lagan i kompaktan, recimo ispod 2kg. to je sasvim dovoljno možda nekima i previše, ipak ga morate posvuda nositi sa sobom.

2.KVALITETA EKRANA / REZOLUCIJA

Slijedeće o čemu morate razmišljati je kvaliteta ekrana. Mnogo prijenosnika danas ima prilično dobre ekrane no opet nedovoljno dobre ukoliko  ga koristite na otvorenom tj. na suncu. OLED, IPS i TN (Twisted Nematic) su najbolji izbor. Što se tiće kontrasta OLED ekrani su nekih 1.000 puta bolji od LCD ekrana i malo iznad IPS i TN (Twisted Nematic) ekrana. OLED tehnologija trenutno prednjači u prikazu boja, crne i bijele.

usporedba kvalitete ekrana laptopa

Što se tiće igranja igrica OLED je savršen za gamere jer im je vrijeme odaziva trenutačno ispod 1ms. dok kod LCD-a to varira pa ide sve do 8ms. što nije nikako dobro ako igrate neke brze igrice. IPS ima neki prosjek od 1-15ms, proizvođač će napisati u opis koliki odaziv ima, dok je TN (Twisted Nematic)  odličan za gamere. Također možete birati između reflektivnih i ne-reflektivnik “Anti glare” ekrana, ovaj izbor je najviše na vama.
Kut gledanja je slijedeći faktor koji morate uzeti u obzir. Ukoliko vam je važno da se  slika na ekrana vidi iz svih kuteva obavezno obratite pažnju na ovaj detalj.

laptop ekran kut gledanja
IPS – OLED
IPS
OLED

3.TIPKOVNICA

Ukoliko planirate provoditi svoje vrijeme za tipkovnicom biti će vam važno da odaberete kvalitetnu tikovnicu. Same tipke moraju brzo reagirati te da nisu preduboke prilikom stiska. Prilično je korisno ako tipke imaju pozadinsko osvjetljenje kako bi mogli raditi i u slabo osvjetljenim prostorima.

Pripazite da su tipke dovoljno razmaknute kako bi vam bilo što udobnije pisati. Također razmislite ako vam trebaju brojke sa desne strane jer neki latopi to nemaju. U svakom slučaju isprobajte tipkovnicu u dućanu.

Što se tiće rezolucije većina laptopa će biti 1366 x 768 pixela, 1600 x 900 i najmanje će ih biti 1920 x 1080 full hd ekrani.

4. PROCESOR / CPU

Ovdje se stvari mogu jako zakomplicirati. Opet je jako važno da razmislite za što će vam služiti laptop. Želite li INTEL ili AMD procesor. Trenutno kako stvari stoje ja vam preporućam intelov procesor zbog svojih performansi te potrošnje same energije. AMD procesori su jako dobri što se tiće desktop računala no kad su u pitanju prijenosnici tu malo zaostaju pogotovo kod potrošnje same baterije, ovo im je trenutno najveća prepreka koju moraju riješiti.

Jako dobar izbor su Intel i3, i5 i i7 procesori. Svaki od njih ima svoje prednosti i mane. Ukoliko ste odlučili igrati igrice na laptopu onda vam potrošnja baterije i nije neka stavka, tada bih vam preporučio Intel i7 procesor koji ima nevjerojatno dobre performanse,, vjerojatno je ovo i najbolji procesor današnjice barem u trenutku kada pišem ovaj blog.

Ukoliko ste odlučili da vam treba prijenosnik kako bi bili mobilni te želite da baterija što duže traje onda vam preporućam Intel i3 procesor, a sadaćemo vidjeti zašto. Na ovoj službenoj intelovoj stranici možete usporediti sve njihove procesore, od starije generacije do najnovije.

Uzet ćemo za primjer 3 procesora šeste generacije koji su trenutno dostupni u hrvatskoj: i3, i5, i7 i njihovu potrošnju energije. Ovdje sam uzeo snimku ekrana “screenshot” a ukoliko želite možete vidjeti usporedbu na njihovim stranicama ovdje.

usporedba intelovih procesora

Na slici možemo vidjeti dosta stavki statistika, no nama je najzanimljivija stavka potrošnja energije TDP “Thermal Design Power”. Thermal Design Power (TDP) represents the average power, in watts, the processor dissipates when operating at Base Frequency with all cores active under an Intel-defined, high-complexity workload. Refer to Datasheet for thermal solution requirements.

Što bi u prijevodu značilo: Thermal Design Snaga (TDP) predstavlja prosječnu snagu u vatima, procesor rasipa kada radi na bazi frekvencija sa svim jezgrama aktivnim pod Intel-definicijama, visoke složenosti posla.


Možemo vidjeti kako i3 procesor troši najmanje struje, prosjek mu je nekih 7.5W dok je drugima 35W što je ogromna razlika u potrošnji baterije.

Neću ulaziti u druge statistike, to možete i sami vidjeti na njihovim stranicama, htio sam vam samo pokazati jedan od najštedljivijih procesora za laptope. To naravno ne znači da njegove performanse nisu dobre, naprotiv ovi procesori su sam vrh tehnologije te pružaju i više nego dovoljno snage svim korisnicima. Probajte samo usporediti ovaj i3 sa nekim starijim intel pentium procesorom koji je tada bio na samome vrhu, iznenadit ćete se.

Ok sada kada smo riješili pitanje procesora idemo dalje na izbor grafičke kartice.

5. GRAFIČKA KARTICA

Kratko i jasno svi intelovi “i” procesori imaju u sebi integriranu grafičku karticu koje su također sam vrh tehnologije i večini ljudi će biti više nego dovoljne, pogotovo ako želite laptop sa dugotrajnom baterijom. Također sve statistike vezane za grafičku karticu možete vidjeti na njihovim službenim stranicama, no ponavljam ako vam laptop služi za posao nemojte se uopće zamarati s ovom stavkom, čak će i neki gameri biti i više nego zadovoljni sa njihovim integriranim grafičkim mogućnostima.

6. RAM MEMORIJA DDR3 ili DDR4

Vjerojatno najveća razlika ovdje je sama potrošnja energije čak ispred performansi. DDR4 radi na 1.2V dok DDR3 radi na 1.5V. Slijedeća velika razlika je njihova brzina .DDR3 počinje sa 800MHz i završava na 2133MHz dok DDR4 započinje na 2133MHz!

Ovo nažalost povećava samu latenciju memorije pa na kraju DDR4 u nekim zadacima je svega 2% brža od DDR3 memorije. Jednu od najdetaljnijih recenzija možete pogledati na anandtech stranicama, ako vas zanima. Ukratko biti ćete zadovoljni i sa DDR3 memorijom.

7. HDD / SSD

Ukoliko ste u finacijskoj mogućnosti odaberite SSD “Solid state disk”. Ovi diskovi nemaju pokretnih dijelova kao već zastarjeli HDD-ovi već su bazirani na tehnologiji memorijskih čipova kao npr. USB stick. SSD diskovi u performansama su u svemu bolji od HDD-a, od brzine koja je nevjerojatno brza do potrošnje energija koja je jako malena. Kupnjom bilo kojeg SSD diska nećete pogriješiti, samo je pitanje koliko novaca imate te koliko GB trebate.

8. USB  / VGA / HDMI PORTOVI

Planirate li koristiti USB stick 3.1 ili 3.1? Presnimavanje 1GB sa 3.0 stickom će potrajati svega 3-4 sekunde, dok će usb 2.0 ovu radnju izvršavati i do 10min. zavino o kvaliteti same USB memorije, zato razmislite o ovoj stavci. HDMI / VGA vam služi za prebacivanje sik na drugi monitor ili televiziju. Dobro se raspitajte koji je vama potreban, noviji prijenosnici više nemaju VGA izlaze dok je HDMI standard.

9. DVD PLAYER

Većina laptopa više nema dvd player ugrađen, ukoliko vam je ova stavka važna dobro obratite pažnju na to. Uvijek možete kupiti ekterni dvd payer koji se jednostavno spaja preko usb porta, samo pazite da imate dovoljno portova.

10.KVALITETA MATERIJALA

Pripazite na završnu obradu prijenosnika. Razmislite kakvvo učište želite, plastično ili metalno. Nekim ljudima smeta ako je kučište plastično, a opet nekima smeta metalno pa se malo raspitajte o ovome.

11. BATERIJA

Odabir baterije u laptopu je definitivno jedna od najbitnijih stavki ukoliko želite da ste što duže odvojeni od svojeg punjača. Prvo pravilo, što više čelija baterija ima to je bolja. Baterija sa 6 čelija je daleko bolja od baterije sa 2. čelije.

Jedan od najboljih primjera za to je 6. čelijska baterija od Acer laptopa koja može potrajati i do 12h bez punjenja, a ima svega 2800 mAh. Dok će neke 4800mAh 2. čelijske baterije trajati svega 2h do novog punjenja.

Dobro se raspitajte o autonomiji uređaja kod vašeg trgovca kako kasnije ne biste požalili.

laptop sa dugotrajnom baterijom
OVO SU NEKI OD NAJDUGOTRAJNIJIH LAPTOPA

Što mislite o ovoj temi, jesam li što izostavio ? Ako jesam ostavite komentar, hvala.

Pogledajte naše druge blogove ...

Komentiraj