Kako održavati računalo nakon godina uporabe ?

Kako održavati računalo nakon godina uporabe ?

Objavljeno:

Potrebno minuta da se pročita: 4 minute

ODržavanje računala. Svakodnevno dobivam pitanje tipa: “Kompjuter mi je full spor, a nekada je bio full brz, šta se desilo? da ponovno reinstaliram windowse?”!? E pa rješenje nije u tome da ponovno reinstalirate windowse sada kada ste već sve podesili da radi po vašim željama i vjerojatno ste naknadno već instalirali desetke razlićitih programa, igrica i ne da vam se OPET re-instalirati sve te programe ?

Odgovor je jednostavan – [highlight]ako niste prčkali po windows registriju re-instalacija nije potrebna[/highlight], a u slučaju da ste sami išli pačkati po registriju, reinstalacija windowsa je neminovna!

Održavanje računala, usporeno računalo:

Ukoliko idete na reinstalaciju windowsa NIKAKO nemojte napraviti instalaciju preko postojećih windowsa, već formatirajte svoj hard disk i napravite čistu instalaciju. (u slučaju da neznate kako napraviti čistu instalaciju sa formatiranjem hard diska slobodno mi pošaljite mail da pišem o tome u svom blogu ili ostavite komentar na dnu ovog bloga : ).[divider]

REDOVNO ODRŽAVANJE BAREM JEDANPUT MJESEčNO TREBA IZGLEDATI OVAKO:

  • Kao prvo isključite nepotrebne programe koji startaju sa Windowsima, to možete napraviti tako da kliknete na windows tipku i upisete "mscofig" u windowsima 7 ili windows XP , run msconfig, te pod startup pogledajte koji sve programi startaju s windowsima i isključite nepotrebne.
  • Desktop, na desktopu ili na radnoj površini nikada ne smiju stajati folderi puni slika, mp3-ica, video fajlova i sl. da sada ne nabrajam, sve te foldere premjestite na HDD a na radnu površinu postavite samo " Shortcut" do tog foldera. (ovo je jako bitno poslije samo ove izmjene windowsiće već puno brže raditi).
  • Skoro sam zaboravio, za one koji neznaju kako se to radi, kliknite desno dugme na folder i kliknite na "send to" -  "Desktop - create shortcut".
  • Windowsi pri startanju u svoju memoriju učitavaju sav sadržaj sa desktopa zajedno sa pozadinskom slikom, tako ako vam je slika prevelika tj. Ima previše megabajta vjerojatno i ona usporava vaše računalo. (ovo uglavnom smeta starijim računalima sa jednim procesorom.)
  • Redovito čistite računalo od nagomilanog smeća, skinite program CCleaner i pokrenite ga, ako ga koritite prvi puta ostat ćete iznenađeni koliko smeća će ovaj mali program pronaći i obrisati,a da pri tome ne obriše ništa bitno vama, 100% je siguran i pouzdan.
  • Nakon ccleanera bilo bi dobro da defragmentirate vaš HDD, skinite program  Defraggler i pogrenite ga, ostavite ga da obavi posao da kraja, to može i potrajati nekoliko sati pa ga pokrenite kada idete nekamo i znate da vam neće trebati sljedećih par sati. Defragmantacija naravno ovisi o velićini HDDa što je veći duže traje :)).
  • Defragmentirajte vaš windows registry ,skinite program Auslogics Registry Defrag i pokrenite ga! Vjerojatno će brzo završiti cca od 5-10min, moguće je da će zatražiti da restartate računalo pa to i napravite.
  • Također postoji jedan mali i nevjerojatno koristan program koji će vam pomoći da jednim klikom ažurirate većinu vaših programa na najnoviju verziju. Skinite FileHippo Update Checker i pokrenite ga. On će pretražiti vaše računalo i pokazati vam najnovije verzije programa koje možete skinuti.
  • Uvijek koristite windows update i redovito apdejtirajte vaše windowse.
  • Redovito 'apdejtirajte' vaše web preglednike, znajte da je najbrži preglednik Chrome, a preglednik sa najviše dodataka i proširenja je Firefox i uvijek imajte zadnju verziju ! (microsoft je nedavno objavio da će se od sada internet explorer automatski ažurirati uvijek na najnoviju verziju.)
Pogledajte slične teme:
  • Bučno računalo, popravak ventilatora
  • Usporeno račualo
Što kupiti PC ili Playstation ?

Pogledajte naše druge blogove ...

Komentiraj