Početak kraja za Skype

Početak kraja za Skype

Objavljeno:

Potrebno minuta da se pročita: 2 minute

Početak kraja za Skype. Skype izumire. Da, ovo nije nasumična izjava već činjenica koja će se jako brzo ostvariti. Google i Mozilla, David i Golijat, dva suparnika u web preglednicima su se udružili u jednom specifičnome cilju, a to je da nam pokažu snagu WebRTC-a te stvore web chat aplikaciju poput Skype-a ali bez Skypea. WebRTC koristi direktan peer to peer vezu te zaobilazi centralni server kao što je slučaj kod Skype-a.

WebRTC je preporučeni standard kojeg trenutno razvija W3C s ciljem da pruži set alata za dijeljenje audio i video zapisa te sadržaja putem wb sučelja u realnome vremenu. Trenutno je dostupna beta verzija, no radi samo uz Chrome 25 i Firefox nightly izdanju. Ova aplikacija jednostavno radi i to bez ikakvih dodatnih pluginova i dodataka.

Ovo je sjajna vijest za sve, pogotovo zato što vam uskoro neće biti potreban Skype, Facebook ili neka treća aplikacija za komunikaciju sa drugim osobama, a što je najvažnije, kako nema centralnog servera, ova metoda je puno sigurnija za korisnike i njihovu privatnost.

Što to znači za mene?

Za razliku od prije, sada će vam biti omogućena puno veća razina sigurnosti i privatnosti prilikom komunikacije sa drugim osobama putem interneta. Također, korištenje Skype-a u privatne svrhe biti će sve rjeđe čime će doći do rasterećenja servera, a samim time će porasti upotreba istoga u poslovnim krugovima zbog povećanja kvalitete konferencijskih video poziva.

windows-skype

Pogledajte naše druge blogove ...

1 misao o “Početak kraja za Skype”

Komentiraj