Pojavio se novi opasan malware

Pojavio se novi opasan malware

Objavljeno:

Potrebno minuta da se pročita: 2 minute

Još jedan razlog zašto ne surfati internetom bez aktivne zaštite protiv virusa i trojana. Kao prvo i zadnje pravilo što se tiče antivirusnih programa je to da Vas besplatni antivirusni program ne štiti od virusa, već vam pomaže da se riješite virusa kada se računalo već zarazilo. Potrebo je imati instaliran Internet Security program koji morate platiti na godišnjoj bazi. Ukoliko ste jedan od mnogih koji koriste internet bankarstvo i svoj posao ili dio posla obavljaju od kuće obavezno nabavite neki Internet Security software.

Koji je to novi virus ?

Ova nova vrsta se zove ” Ransomware malware” a on doslovno kao što mu i ime govori otme vaš folder  te ga ne kriptira i ne pušta dok ne platite otkupninu za njega. Na ekranu se pojavi prozorčić koji na sebi ima tajmer koliko vremena imate da platite otkupninu u protivnom folder ostaje zauvijek zaključan i nemoguće je probiti enkripciju. Naravno sam virus ili trojan se može maknuti sa antivirusnim alatom no ta datoteka ostaje zaključana zauvijek te ste naravno izgubili vjerojatno jako važne dokumente. Također ovaj jako nezgodan virus otima podatke na oblaku te podatke na USB-u.

Koliko je otkupnina ?

Otkupnina iznosi 300 dolara ili 2 bitcoina koji u protuvrijednosti iznose 280 dolara. Rok otplate je oko 3 dana a također otima dokumente na privatnim online serverima zato bolje imajte zaštitu  te obavezno napravite backup podataka !

Pogledajte naše druge blogove ...

Komentiraj