Što je domena, a što je hosting – Objašnjenje

što je domena što je hosting

Što je domena, a što je hosting – Objašnjenje

Objavljeno:

Potrebno minuta da se pročita: 3 minute

Što je Domena ?

Domena je adresa vaše web-lokacije koju korisnici upisuju u traku URL preglednika kako bi posjetili vašu web stranicu.

Drugim riječima, ako je vaša web-lokacija kuća, naziv vaše domene bit će njezina adresa.

Internet je uglavnom golema mreža računala koji su međusobno spojeni kabelima. Kako bi se međusobno lakše identificirali, svako računalo dobija IP adresu. Donedavno te adrese su bile IPv4 dok se danas prelazi sve više na IPv6.

Ukratko IPv4 koristi četiri 1.bitna broja za oznaku adrese te su odvojeni točkom “192.168.1.1″ dok IPv6 koristi HEX Decimalne brojeve koji su međusobno odvojeni znakom dvotočke fe80::d4a8:6435:d2d8:d9f3b12 )

 

što je domena

 

Računala nemaju nikakvih problema sa pamćenjem svih tih brojeva no ljudi zato imaju. Kako bi svima nama bilo lakše surfati po internetu ti brojevi se pretvaraju u imena tj. u domene.

Kako bi mi posjetili neku web stranicu dovoljno je da upišemo ime netmajstor.eu umjesto niza brojeva. Netmajstor Vam pruža besplatne usluge registracije domena kod izrade web stranica.

Što je Hosting ?

Hosting je mjesto gdje su smještene sve datoteke Vaše web stranice, to mjesto nije ništa više nego računalo sa Hard Diskom ili SSD diskom. Ovakva računala se nazivaju Serveri te rade 24h na dan 7 dana u tjednu.

Kada netko unese domenu u preglednik računalo prevede to ime u niz brojeva tj. IP adresu, te ih proslijedi do računala gdje su smještene vaše web stranice (DNS je zaslužan za to prosljeđivanje) i prikaže ih Vama na ekranu računala ili mobitela.

Kao i svako drugo računalo postoje brža i sporija hosting rješenja, trenutno Hosting koj Vam nudi Netmajstor koristi najbrže SSD Diskove.

Kako su međusobno povezani Domene sa Hostingom ?

Domene i Hosting su dvije razlčite usluge te se mogu koristiti od različitih pružatelja usluga, no uvijek je bolje imati jednog poslužitelja za sve usluge kako ne bi došlo do komplikacija.

Ukratko lista svih domena je kao jedan ogroman telefonski imenik koji se nadopunjuje svake minute. Iza svake domene nalaze se adrese svih hosting računala na kojima su spremljene datoteke web stranica.

 

Što mi je potrebno kako bih napravio Web stranicu ? Domena ili Hosting ?

Kako bi napravili web stanicu potrebno Vam je oboje, Domena i Hosting. Sama kupnja Domene daje Vam pravo na korištenje tog imena gdje je rok uglavnom godinu dana, tako na svake godine morate produzivati vašu domenu.

Potreban Vam je Hosting kako bi na njega spremili vaše web stranice tj. datoteke. Nakon što platite za Hosting potrebno je ažuirati podatke vaše domene sa hostingom tj. domena mora upućivati na taj hosting.

Uvijek je najbolje da kupite domenu i hosting kod istog poslužitelja: NetMajstor Vam pruža obje usluge koje možete naručiti ovdje.

 

Što mi još treba osim Domene i Hostinga ?

Nakon što ste zakupili domenu i hosting potrebna Vam je i sama web stranica. Web stranicu možete naručiti kod nekog web developera ili kod NetMajstora.

Treba imati na umu da nisu sve web stranice jednake te da postoje visoki standardi kod izrade istih, za više detalja o tome možete pročitati naš Blog.

U svakom slučaju budite pažljivi kod odabira svih triju usluga jer su u konačnici svi čimbenici bitni.

Pogledajte naše druge blogove ...

Komentiraj