Trajno brisanje hard diska – DiskWipe

Trajno brisanje hard diska – DiskWipe

Objavljeno:

Potrebno minuta da se pročita: 3 minute

Kako trajno obrisati podatke sa hard diska na način da se podatci obrišu trajno i nepovratno? Mnogi od nas svakih par godina dođu u situaciju da prodaju svoje računalo ili jednostavno imaju potrebu zamjeniti svoj stari tvrdi disk sa novim, bržim i s mnogo više kapaciteta ( Terabajta ).

Nakon godina korištenja računala na vašem hard disku se nalazi sva vaša prošlost. Danas osoba sa jako malo znanja i odgovarajučim softwerom može povratiti veliku količinu podataka sa vašeg HDD-a, od davno pobrisanih slika, raznih dokumenata, do vaših lozinka i vaših davno pobrisanih tajni.

Zar formatiranje diska nije siguran način da se pobrišu svi podatci ?

Mnogo ljudi formatira svoj HDD prije prodaje računala ili poklanjanja, no vaši podatci nisu zapravo pobrisani [highlight]već su recimo to laički samo bačeni u kantu za smeće i tamo stoje[/highlight], a osoba sa malo truda može prokopati po toj kanti i izvaditi iz nje sve vaše tajne (dovoljno je imati vremena i odgovarajući softwere ).
DiskWipe

Disk Wipe je recimo malo žešća metoda brisanja HDD-a. Dok formatiranjem HDD-a podatci ostaju sačuvani na HDD-u, metodom DiskWipe-a podatke je gotovo i nemoguće povratiti.

Kada formatirate tvrdi disk, sve što radite je brisanje adresnih tablica koje govore operativnom sustavu kako rukovati blokovima podataka na disku. Iako su adrese nestale, originalni blokovi podataka i dalje ostaju, a mogu se ponovno reorganizirati pomoću posebnog programa za povratak podataka ili  recovery softver. Iako je formatiranje nešto više od pukog kompletnog brisanja, ono još uvijek ostavlja puno osjetljivih informacija dostupnih za krađu.

Disk Wipe – [highlight]svaki blok podataka je prepisan s novim bitovima kako bi se uklonili podatci koji su ranije živjeli u tom mjestu[/highlight]. Mnoge sigurnosne firme govore kako je potrebno napraviti 6 prijelaza brisanja za 100%-tno brisanje podataka, no i ovaj jedan puni prijelaz će već nepovratno pobrisati sve podatke ( osim ako radite za vladinu agenciju onda stavite na 6 prijelaza ) no takvo brisanje će trajati ovisno o kapacitetu HDD-a i do nekoliko dana!

[box type=”warning” align=”aligncenter” width=”870″ ]Formatiranje nije isto što i Disk Wipe metoda brisanja. Formatiranjem se podatci NE brišu, potrebno je napraviti Disk Wipe![/box]

Besplatni programi za brisanje hard diska:

Ukoliko računalo bacate, najbolja metoda je da otvorite vaš HDD, uzmete veliki čekič i razbijete ga na komadiće. Ova metoda garantira da se podatci neće povratiti !

Pogledajte naše druge blogove ...

3 misli o “Trajno brisanje hard diska – DiskWipe”

 1. Pozdrav,
  posto sam laik molim za malo pojasnjenje u vezi ovog programa:
  1. Da li brise bas sve aplikacija sa harda ili samo prepisuje podatke koji su vec deinstalirani-obrisani
  2. Da li operativni sistem ostaje netaknut i programi u okviru njega kao npr MS Office
  Hvala!

  Odgovori
  • Oba programa kompletno brisu hdd cak i prazna mjesta tako da se sa njih nista nemoze povratiti…..naravno moguce je napraviti formatiranje hdd.a pa ga moete koristiti opet kao da je nov

   Odgovori

Komentiraj