Windows Driveri – Ako radi ne diraj !

Windows Driveri – Ako radi ne diraj !

Objavljeno:

Potrebno minuta da se pročita: 3 minute

Što je driver ?

Driver je program u računalu koji je zadužen da upravlja nekim hardwerom tj. nekim uređajem. Postoji driver za svaki uređaj, koristi ga printer, miš, tipkovnica, zvučna kartica, grafička kartica itd. ,uglavnom svaki komad hardwera ima svoj driver.[box type=”note” align=”aligncenter” width=”870″ ]Driver služi kao prevoditelj između uređaja i programa koji koriste taj uređaj. Kako svaki uređaj ima svoje predefinirane komande, driver je tu kao prevoditelj između njih dvoje.[/box]

Neki driveri dolaze sa instalacijskim windows CD-om dok druge morate sami pronaći i skinuti sa interneta. Najbolja metoda za traženje drivera je da na samom uređaju pogledate ime, serijski broj i bilo kakav dodatni naziv koji se nalazi na njemu kako bi dobili što ispravniji driver za vaš uređaj.

Ono što sam vam htio reći je to da ako vam svaki uređaj ispravno radi nemojte ići isprobavati nove drivere čisto iz dosade te ako to i idete raditi [highlight]obavezno zapišite koji driver ste imali instaliran[/highlight]. Ovo je važno jer postoji mnogo drivera na internetu koji su za vaš uređaj no mnogi od njih zapravo neće raditi, makar je i novijeg datuma to ne znači da je driver pogodniji za vaš hardware.

Kako provjeriti ako su svi driveri na računalu odobreni od microsofta ?

Dovoljno je da odete na start, upišete ‘ Sigverif ‘ kliknete na start i čekate da skeniranje završi. Rezultati bi trebali biti prazni, ukoliko vam je prikazano nešto to su sve nepotspisani driveri koje nije odobrio microsoft, što zapravo ništa ne znači ako vam sve na računalu funkcionira, ovo je samo kako biste provjerili dali su svi driveri koje imate odobreni od samog misrosofta.

windows driveri 1windows driveri 2

Što je Firmware ?

Firmware nije ni sličan driveru, što ljude često buni. Kako svaki hardware ima svoj driver također ima i svoj firmware.[box type=”info” align=”aligncenter” width=”870″ ]Firmware je software koji je tvornica ugradila u sam čip (ROM – Read Only Memory) na hardweru te je preporučeno ne mjenjati ga osim ako ste na službenim stranicama proizvođača pročitali da su izbacili novi pogodniji Firmware za taj uređaj.[/box]

Firmware ima svaki uređaj, ima ga mobitel, televizija, sve komponente u računalu kao i matična ploča. To je zapravo srce svakog uređaja danas. Kako je firware spremljen u sam ROM koji ne zahtjeva struju kao RAM memorija za spremanje podataka, podatci na uređaju ostaju trajno dok ih sami ne zamjenite.

Pogledajte naše druge blogove ...

Komentiraj