Amazon patentirao buvljak!

Amazon patentirao buvljak!

Objavljeno:

Potrebno minuta da se pročita: 2 minute

Najveća online tvrtka za prodaju e-knjiga Amazon, patentirala je postupak: Kako prodati led eskimima!

Da da, ne biste vjerovali, ali to je živa istina. Dobro, sada kada sam privukao vašu pozornost sa ovim neobičnim naslovom mogu vam reći što je Amazon patentirao. Nije daleko od istine da je Amazon patentirao buvljak, tj.patentirali su način kako ponovno [highlight]x 1000000000 puta[/highlight] rasprodati korištenu e-knjigu, audio, video! Ma nema veze što je u pitanju, bitno je samo da se lova vrti u nedogled. A kako će to zapravo izgledati, pročitajte u nastavku :) .

Trenutno, ako izdavač prenese prava na Amazon, korisnik Kindla dolazi na njihov portal kupiti knjigu. Dobiju opciju da posude prava na tu knjigu svojem prijatelju ili prijateljici koji su naravno Kindle korisnici. Dok je knjiga na posudbi vlasnik tj. vi koji ste kupili tu knjigu trenutno nemate pravo na čitanje te knjige tj. datoteku je u tom periodu nemoguće otvoriti na bilo kojem Kindle uređaju. Knjiga je zapravo i dalje na tim uređajima no prava na tu knjigu su se privremeno prenijela na tu drugu osobu. ( Komplicirano ? )

No njihov patent ide ‘korak’ dalje. Umjesto posuđivanja prava na samu knjigu, audio, video ili aplikaciju u zamjenu za [highlight]malo para[/highlight] originalni vlasnik te digitalne datoteke bi prenio prava na korištenje na drugu osobu i to trajno.

Ali što ako je ta datoteka ( knjiga ) skinuta na sam uređaj? Nakon prodaje originalna osoba koja je kupila tu knjigu više nema prava na nju, tj. nema više mogućnost otvaranja te datoteke iako bi datoteka i dalje bila na samom uređaju no pristup njoj je onemogućen.

Nisu oni ludi ne, pogotovo zato što se nešto digitalno može presnimiti bezbroj puta i to bez gubitka kvalitete, nema potrganih stranica niti presavinutih rubova. Amazon zapravo nije izmislio ništa novo već je patentirao tehniku razmjene i preprodaje…..ma lukavci jedni ;)

Pogledajte naše druge blogove ...

Komentiraj