Kako se zaštititi od krađe laptopa, mobitela, tableta ?

Kako se zaštititi od krađe laptopa, mobitela, tableta ?

Objavljeno:

Potrebno minuta da se pročita: 4 minute

Novi članak pročitajte ovdje !

Kako se zaštititi od krađe laptopa, mobitela, ili tableta? Zaštititi se zapravo i ne možete, osim da lancem spojite laptop ili mobitel za sebe ili da ga  ne ispuštate iz ruku što je najbolja zaštita, no još važnije pitanje je,[highlight] što napraviti kada vam ukradu laptop, mobitel ili tablet jer [/highlight], tada nastaje panika. S obzirom da se u  toj maloj kutijici  nalazi cijeli vaš život, gubitak mobitela danas je jednako ili čak i gore nego kada izgubite novčanik pun kartica, jer za karticu treba pin i gotovo ih je nemoguće iskoristiti bez šifre i tokena dok u slučaju krađe  mobitela, laptopa i tableta mogućnost pristupa vašim podacima je puno brži i lakši!

Oni sadrže vaš facebook account, mail, spremljene lozinke za vaš online banking račun, vip, t-com lozinka, svi vaši online razgovori postaju odjednom dostupni  lopovu  koji to kasnije može iskoristiti za ucjenu, ali i za mnogo gore stvari.

Postoji nekoliko načina kako pratiti vaš uređaj:

  • pomoću softwera
  • pomoću hardwera

Software:

Ako ste tip osobe koja je znatiželjna ili jednostavno želite narušiti nečiju privatnost tada prvo na svoj laptop instalirajte ovaj program. On će se sakriti u windowsima, linuxu ili macku, te biti nevidljiv svima osim vama. Aktivira se pritiskom određenih tipki odjednom prema vašem odabiru.Ne ću pisati kako je ovaj software odličan za špijuniranje bližnjih već to da ovaj software ima ugrađenu funkciju slanja maila jednom dnevno direktno na vaš mail. U mailu se nalaze svi podatci  koje neki korisnik u ovom slučaju "lopov" napravi od trenutka  kada se dokopao vašeg laptopa.

Uz njega preporučam da instalirate i program koji se zove Prey (postoji verzija za mobitele i tablete!).

Također, nevidljivi program koji uz to što radi sve što i gore navedeni program, ima jedan veliki plus. Nakon što vam netko ukrade uređaj (laptop, mobitel, tablet) on se aktivira SMS-om ili online. Nakon što ste ga aktivirali program će uključiti GPS na uređaju i poslati vam koordinate samog uređaja. Također može uključiti kameru i uslikati lopova te vam tu sliku poslati na mail!  Možda  najbitnija stavka je ona koja vam omogućuje da  [highlight]jednim klikom možete zaključati ili izbrisati sve sa uređaja ![/highlight]

Hardware:

Rjetko tko zna kako pratiti uređaj preko hardwera. Zašto?  IP adresu je teško pratiti do samog izvora, pogotovo zato što  je samu IP adresu nevjerojatno lako sakriti te  što se MAC adresa samog uređaja također ne može pratiti. Kako pratiti uređaj pomoću hardwera? Čipovi su postali nevjerojatno maleni te danas svatko može glumiti James Bonda. Ovdje pričam o GPS lokatorima, nešto kao ovaj čip ovdje. Ako ste dovoljno ambiciozni čip ili maleni uređaj se može sakriti u laptop te tako pratiti njegov položaj, no što je najbolje danas su GPS lokatori nevjerojatno jeftini. Pogledajte na  Ebay-u gdje se cijene kreću već od 200kn na gore, a njihova namjena je raznovrsna, možete ih iskoristiti za praćenje svega i svačega, npr. kupite gps lokator koji na sebi ima magnete,postavite ga  ispod auta i ostavite a nakon uključenja on šalje podatke vama na internet i snima svaki pokret automobila. Također postoje ogrlice za pse, mačke, možete ga staviti djetetu u torbu da znate gdje je, ženi na auto, curi u mobitel hehe...ma namjene su stvarno neograničene. Samu krađu uređaja je zapravo nemoguće predvidjeti, možda vam nitko ništa neće ukrasti ako ste te sreće, no ljudi koji se bave osjetljivim poslovima te oni koji imaju jako važne podatke u svojim uređajima, definitivno bi trebali razmisliti o ovim metodama. gps ogrlica

Pogledajte naše druge blogove ...

Komentiraj