Internet Explorer WTF

Internet Explorer WTF

Objavljeno:

Potrebno minuta da se pročita: 3 minute

Već dulje vrijeme kruže priče kako je IE jedan od najkorištenijih preglednika ikada što ja neću opovrgavat već ću to i potvrditi, no nikako se neću složiti da je IE dovoljno dobar da bi ga ga se koristilo u tako velikoj mjeri, pitate se zašto, a razlog je prilično jednostavan zapravo.

Kao prvo potrebno je reći kako se internet explorer automatski instalira sa svakom verzijom windowsa od 95ice pa sve do 8-ice, te samim time kako su Windowsi naprodavaniji operativni sustav na svijetu već sama logika nalaže kako svako računalo koje ima windowse ima i IE što je zapravo prestrašno jer su starije verzije IE 6, 7, i 8 toliko retardirani i zaostali da se nemogu nikako mjeriti sa Operom koja je začetnik nekih največih promjena u preglednicima pa sve do Firefoxa i Chroma. Kako bi običan čovjek mogao ovo zapravo razumijeti a da ne ulazim u tehničke stvari tj. ispod haube ovih preglednika.

U zadnje desetljeće web stranice su se toliko promjenile da su tvorci Firefoxa, opere i Chroma redovito držali korak za njima i obrnuto, što nije slučaj kod IE preglednika, on je nešto kao auto na paru u svijetu supersportskih automobila, jednostavno tehnologija koja se koristi u ovim preglednicima daleko nadmašuje IE preglednike. Vjerojatno ukoliko koristite internet explorer ste puno puta vidjeli da vam se web stranice čudno otvaraju, glupo izgledaju, te je sve nekako van strukture te razbacano po ekranu, svakavi prozori s upozorenjima iskaču kao da je počeo treći svjetski rat te živčanite i psujete na web dizajnere kako su debili i neznaju što rade, no zapravo oni uglavnom oni dobri znaju što rade te su u korak s ovim svremenom dok ste zapravi vi taj koji nije u korak s vremenom.

OK da se vratim na ono bitno, a to je kako to da je iE i dalje najkorišteniji preglednik na svijetu. Gledajte na to ovako, svaka firma koja kupi windowse ima IE na raspolaganju, takve firme pogotovo kada su to velike korporacije kao recimo naš T-com, službena osoba koja održava sustav instalira svakom korisniku windowse te naravno IE s njima, ta osoba zaključa sustav da djelatnik nema nikakve kontrole tj. ne može ništa instalirati te ne može ništa deinstalirati s računala jer je to vlasništvo firme  tako da svaki puta kada upali arčunalo ono se vraća na zadane postavke te je nemoguće napraviti ikakve izmjene. Naravno taj djelatnik je zapeo sa IE i niti da hoće ne može koristiti drugi preglednik, e pa sada zamislite koliko velikih firmi u svijetu ima windowse odmah dobijete malo jasniju sliku zašto ima tako puno IE preglednika uz sve ovo dodajte sve one korisnike koji neznaju ništa raditi na računalu nego surfati netom i dobijete jednu kompletnij sliku.

Pogledajte naše druge blogove ...

Komentiraj