Razlike među SD memorijskim karticama

Razlike među SD memorijskim karticama

Objavljeno:

Potrebno minuta da se pročita: 3 minute

Za početak, SD kartica će normalno raditi u uređaju koji podržava SDHC format, ali sa slabijim performansama naravno. SD kartice dolaze u slijedećim formatima 4,8,16,32,64,128,256,512 MB te 1 i 2GB.

SDHC kartice su istoga oblika i dimenzija kao i SD kartice s jednom iznimkom da podržavaju v2.0. specifikacije. Ukoliko je kartica kapaciteta preko 4GB automatski se deklarira kao SDHC kartica.

SDA je također uspostavila klase SDHC kartica, postoje klasa 2, 4, 6 i 10, ovo se odnosi na brzine kartica.

  • Klasa 2 ? garantira minimalnu brzinu zapisa od 2MB/s i više.
  • Klasa 4 ? garantira minimalnu brzinu zapisa od 4MB/s i više.
  • Klasa 6 ? garantira minimalnu brzinu zapisa od 6MB/s i više.
  • Klasa 10 ? garantira minimalnu brzinu zapisa od 10MB/s i više.

*Minimalna brzina također uveliko ovisi i o vašem uređaju

SD kartice

Ukoliko je na uređaju navedeno da se koristi kartica klase 6 onda je jako važno da se u uređaj ne stavlja kartica klase 2 ili 4 jer će to smanjiti učinkovitost uređaja, potrebo je staviti karticu klase 6,  ili 10 kako bi uređaj radio optimalno.

Treba li Vam uopće brza i skupa kartica ?

Kao prvo potrebno je razumjeti relativne  brzine raznih kartica. Za početak jako je važno da je na samoj kartica deklarirana klasa 2MB/sec, 4MB/sec, 6MB/sec ili 10MB/sec. Ovako vrlo jednostavno znamo koja kartica je najsporija.

Kod high-end kartica koja npr. podržava 40MB/s imat će također oznaku klase 10 koja snima cca. 12MB/s.

Zbog ovog razloga proizvođači su počeli s novim označavanjem kartica x100 ili x200, vjerovali ili ne ovo je usporedba zapisa redovnog CD Roma koji zapisuje brzinom od 150Kb/s; gdje bi rejting x66 i gore bio ekvivalent klasi 10. x200 bi bio ekvivalent brzine prijenosa od 30MB/s.
Također postoje kartice sa oznakama UHS-1. Ovo je oznaka relativno novih Ultra-High Speed SD standarda koja podiže maksimalni teoretski prijenos podataka od 104MB/s do 312MB/s.

Koliko brzo je dovoljno brzo ?

Svaka klasa ima svoja ograničenja. Klasa 2 garantira kako će ova kartiac biti dovoljno brza za potrebe standardnog video snimanja, normalne kvalitete, dok su klasa 4 i 6 dovoljno brze da prihvate snimanje video isječaka rezolucije FULL HD kvalitete 1920×1080.

Najviša klasa, klasa 10 je savršena za ljude koji se bave fotografijom, gdje je potrebno da se slika visoke kvalitete brzo prenese na memorijsku karticu kao DSLR fotoaparati, gdje fotoaparat uslika nekoliko slika u samo jednoj sekundi ili djeliću sekunde.

Ukoliko vaša kamera radi snimke veličine 16MB na kartici klase 2 samo spremanje jedne slike će prilično potrajati, čak i brza kartica 30MB/s će spremati sliku dobrih pola sekunde.

*Jako je važno da vaš aparat ima kvalitetan SD kontroler

 

 

SD kartice SDHC kartice
Kapacitet: Do 128GB Od 4- 32 gigabajta
Kompatibilnost: Kompatibilna samo sa SD uređajima Nije kompatibila sa SD uređajim?uređaj mora podržavati taj format.
Kratica znači: Secure Digital card Secure Digital High Capacity
Tipovi: Standard SD, mini SD, micro SD SDHC, mini SDHC, micro SDHC
Filesystem: FAT16 FAT32
Speed: Sporija od  SDHC Brzina (Class 2-2MB/s, Class 4 ? 6MB/s, Class 6 – 6MB/sec)
Proizveo: Matsushita, SanDisk i Toshiba 1999g. SD Card Association
Veličina: 24 mm × 32 mm × 2.1 mm 24 mm × 32 mm × 2.1 mm.

 

[box type=”warning” align=”alignleft” width=”800″ ]Sve ovo je jako bitno za moderne fotoaparate, ukoliko tražite karticu za mobitel sve preko klase 4 je više nego dovoljno osim ako kamera na mobitelu nije od 16 mega pixela onda uzmite klasu 10.[/box]

Pogledajte naše druge blogove ...

Komentiraj