Osobna recenzija PS4 PRO konzole

ps4 pro recenzija

Osobna recenzija PS4 PRO konzole

Objavljeno:

Potrebno minuta da se pročita: 6 minute

Ovo je moja Playstation 4 PRO osobna recenzija. Naime nedavno sam nabavio PS4 te sada po prvi puta u životu imam neku konzolu. Ovo je također prvi puta da sam se susreo sa igranjem igrica na nekoj konzoli tako da vjerujem da će ova moja recenzija dobro doći nekome poput mene tko planira kupiti PS4 PRO, a da prije nije posjedovao konzolu.

Prva stvar koju primjetite nakon što nabavite PS4 je to kako je lako započeti neku igru. Dovoljno je da sjednete u vašu fotelju, uzmete kontroler u ruke i krenete s igranjem. Ukoliko uz to imate surround sistem igra postaje višestruko zanimljiva, cijeli ugođaj postaje puno napetiji nego igranje igrica na računalu.

Druga stvar koju primjetite je grafika. Naime grafika na PS4 nije viskokokvalitetna kao na PC igrama no opet je na vrlo visokom nivou, meni osobno je trebalo malo vremena da se naviknem na grafiku te sada smatram da je grafika na NFS Rivals te Diablo 3 reaper of souls izvrsna, pogotovo  što se igrate na televiziji.

Sam doživljaj igranja je nevjerojatno zabavan te pruža mnoge sate uživancije, pogotovo ako igrate Diablo u dvoje ili u četvero, e onda igra postaje strašno zabavna i društvena. Ja osobno igram sa ženom te oboje uživamo u dobroj zabavi koju nam pruža PS4.

Slijedeće što kao početnik trebate pripaziti je izbor same igre. Naime za razliku od PC-a PS4 igre nemaju sve demo za instalirati, a same igre su jako skupe. Cijene im variraju te idu i do 1000kn.

Zato bolje prvo unajmite igru te ju isprobajte, a zatim ako vam se dopadne ju i kupite. Drugog izbora i nemate jer kopirane igrice za PS4 ne postoje (za sada).

Korištenje kontrolera je nešto na što se treba naviknuti pogotovo ako ga niste nikada koristili. Tipke su jako osjetljive te možda jako nezgodne za nekoga tko je igrao igrice pomoću tipkovnice i miša. Meni osobno je trebalo oko tjedan dana da se naviknem na kontroler te još ne smatram da sam ga savladao. Kontroler sadrži jako puno tipki te je potrebno zapamtiti sve do jedne za određene igre. Sam odaziv kontrolera je jako dobar te se ne osjeti nikakav LAG.

Vibracija stvara dodatni doživljaj te kada npr. vozite  po makadamu kontroler vibrira što je jako cool. Također mjenja boje čiji se intenzitet može smanjiti ili pojačati ovisno kako vam se sviđa. Moj osobni savjet je da odete u izbornik i postavite na DIMM lights kako bi sačuvali bateriju.

Sama baterija traje i do 10h tako da će vam biti i više nego dosta za igranje igrica, zatim ga samo spojite na konzolu i za 2h je pun.

Sama konzola troši oko 300W pa je dobro u postavkama namjestiti da se ugasi odmah ili nakon 3h kada će trošiti 50w/h, taman da napuni kontroler.

Još jedna korisna stvarčica na samom kontroleru je da sadrži touchpad, kontroler ima opciju korištenja kao na laptopu, naravno potebno je malo vremena da se ovo savlada. Osobno sam ovo primjetio tek peti dan korištenja :/. Gledao sam u to i nisam imao pojma čemu služi.

Očitavanje igrica preko CD-a je prilično brza no zna biti malo bučna pa je dobro postaviti ispod konzole nekakve gumice da se smanje buka i vibracije.

 

PLAYSTATION PLUS+

PS4+ vam omogućuje da igrate igrice preko interneta. Naime za razliku od računala na PS4 ova se opcija plaća!

Možete odabrati  3 ili 12mjeseci.  3mj. iznosi oko 15okn dok je 12mj. 365kn. PSN+ vam omogućuje spremanje napretke igranja u oblak, a ne lokalno na PS4 konzolu, što je super u slućaju kvara konzole. Također postoji mogućnost spremanja na USB stick.

Članstvom u PSN+ automatski dobivate pravo i na popuste kod kupnje digitalnih igrica. Digitalne igrice su igrice koje kupite online direktno iz ps4 izbornika te ju zatim skinete na samu konzolu.

No ovdje postoje neke “kvake” koje nećete vidjeti dok nije prekasno. Naime kupljene igrice na ovaj način prestaju biti igrive nakon što vam istekne PS4+ članstvo! Da da potrebno je održavati članstvo kako bi mogli igrati kupljene igre, malo bezveze ako mene pitate no to je njihova politika i način prihoda.

 

KAKO ZAOBIĆI SKUPU GODIŠNJU PRETPLATU ?

Ovdje imate samo jednu mogućnost pa da pojasnim. Naime ako se u bilo kojem trenutku na vaš PS4 ulogira netko tko ima PSN+ te postavi svoj račun kao primary svi računi na playstationu će dobiti pravo online igranja no neće dobiti pravo skidanja igrica po povlašteni cijenama niti spremanje podataka u oblak. No koga briga ionako je svima nama najbitnije kako bi se mogli igrati online sa našim prijateljima tj. online .

E sada kada znamo kako zaobići skupu godišnju pretplatu od 365kn možemo se poćeti veseliti. Naime na internetu postoje mnogi retail online dućani gdje možete kupiti digitalne igre no što je najvažnije možete kupiti i PlaystationPlus+ pretplatu.

Ovo sam osobno napravio pa znam da i funkcionira. Dovoljno je da odete na stranicu kao npr. psngames te odaberete PSN+ pretplatu. Ona će vas koštati 10 dolara te pri uplati na vaš mail će stići podatci za dodavanje korisnika na vašu konolu.

Nakon unosa novog korisnika ono što je potrebno da ga postavite kao primary korisnika te više nikada nemorate otvarati taj account. Osobno sa ovim accountom sam dobio 10mj. prava na online igranje što je daleko jeftinije od 365kn. koje oni traže. Uplata se izvršila preko paypala tako da je sve sigurno.

 

DALI JE OVAJ NAČIN PRETPLATE PREVARA?

Ovo jeste malo upitno no po njihovim tvrdnjama nije, pogotovo ne ako se pitate jeli ovo kriminalno djelo. Bolje pitanje bi bilo je li ovo moralno/etička prevara o čemu bi se onda dalo raspravljati.

Ako ste ikada skidali .mp3 ili serije sa interneta onda vas ovo neće previše brinuti. Naime vi ste nekome platili da se dođe ulogirati na vaš PS4, to je kao da ste pozvali frenda u goste koji slučajno ima PS4+ pretplatu te se kod vas ulogirao kao primary korisnik, a vi ga niste obrisali nakon što je otišao doma ili još bolje, rekao vam je neka ostane ulogiran kako bi zajedno mogli online igrati igrice. Zato i kažem da je ovo više moralno/etičko pitanje nego kriminalno dijelo.

  • ŽELITE KUPITI PLAYSTATION?

Naravno zašto ne, pogotovo ako želite brzo započeti igranje na svojoj televiziji, a ne na monitoru računala. Naravno da ne morate kupiti PS4+ pretplatu, nsu svi za sve online igranje. Ako ste ipak za multiplayer uvijek vam ostaje ova povoljnija opcija .

  • KUPNJA DIGITALNIH IGRICA?

Apsolutno, zasto ne.

 

Pogledajte naše druge blogove ...

Komentiraj