Obavezan SSL certifikat

što je ssl certifikat

Obavezan SSL certifikat

Objavljeno:

Potrebno minuta da se pročita: 3 minute

Pitate se što je SSL Certifikat te treba li jedan takav i za vaše stranice, odgovor je u potpunosti DA.

 

Ukoliko već nemate SSL certifikat na Vašim stranicama Google će Vas definitivno označiti kao nepoželjno mjesto na internetu te vam dati status da ste nesigurni za posjete. Neovisno imate li web stranice bez dućana ili još gore ako imate web shop a nemate SSL certifikat Google će Vas kazniti.

Kazniti na taj način da vas neće prikazati na rezultatima pretraga.

Instalacija SSL certifikata može biti prilićno komplicirana te nije za one koji nemaju napredna znanja u ovim tehnologijama.

Google je 2018g. dvije trećine web stranica tagirao kao nesiguna mjesta na internetu !

što je SSL certifikat

Što je SSL Certifikat ?

SSL certifikat “Secure Socket Layer” definira proces enkripcije podataka koji putuje između vašeg računala i poslužitelja, ukratko on radi enkripciju tih podataka te time onemogućuje hakiranje istih.

Najjednostavniji i najbrži naćin da se uvjerite ako web stranica ima SSL je da pogledate gore lijevo ako pored linka stoji lokotić, ponegdje taj lokotić će biti zelene boje.

 

Utjecaj SSL certifikata na vašu stranicu:

Ukoliko posjedujete komercijalnu web stranicu koja prima bilo kakve osjetljive informacije o korisniku neophodno je da imate instaliran SSL certifikat. Naročito ako koristite web shop koji zahtjeva unos osjetljivih podataka kao što su: ime, prezime, oib te brojeve kartica, morate imati SSL aktivan kako bi ti podatci ostali podalje od zlonamjernih malwera, virusa, hakera.

Također postoje više vrsta SSL certifikata kako besplatnih tako i plaćenih. Jedan od najpoznatijih besplatnih certifikata je svakako Let?s Encrypt. Jedan od mana ovakvih certifikata je da su podložni napadima hakera te propustima kao što je nedavno bio Heartbleed.

što je ssl certifikat

Vrste SSL Certifikata

Imamo nekoliko vrsta SSL certifikata, oni su slijedeći po potrebi web stranica:

  • Domain Validation (DV) – je najpovoljniji SSL certifikat koji je idealan za blogove te web stranice koje ne uzimaju osobne podatke kao što su ime, prezime, oib ili brojeve kreditnih kartica.
  • Organization Validation (OV) – je vrsta SSL certifikata je malo “bolji” cerftifikat od DV-a koji može poslužiti za komercijalne web stranice te bilo kakve osobne stranice i blogove.
  • Extended Validation (EV) – je vrsta premium SSL certifikata koji vam daje zeleni lokotić pored vaše domene. Ovo je najpopularniji SSL certifikat kod webstranica sa web shopom, također način verifikacije je puno stroži neo kod prijašnja dva certifikata.

 

ZAKLJUČAK:

Zahtjeva li Google SSL certifikat na web stranicama ?

  • Da, Google doslovno kazni sve web stranice koje nemaju certifikate!

Treba li meni SSl ?

  • DA, spremate li osobne podatke korisnika ili ne Google kažnjava web stranice bez SSL certifikata!

Prodaje li Google certifikate ?

  • NE, Google neprodaje certifikate.

Kako dođem do SSL Certifikata ?

Korištenjem SSL Certifikata na prvome mjestu čuvate sebe i osobne podatke svojih klijenata dok u isto vrijeme stvarate vjerodostojnost web stranice u koju ljudi imaju povjerenja te se isto tako i vraćaju .

Pogledajte naše druge blogove ...

1 misao o “Obavezan SSL certifikat”

Komentiraj